Leskovački superheroji

Posted: 19 јануара, 2021 in Pripovetke
Ознаке:, , ,Norveški vazduh prodire otkud Zalužnje i gilička ni koske. Dziva se rasteza do kolena. Supermen se ogrća preko kičmu dok leti, a Betmen svuda ide s kola. Stiže zima, večiti neprijatelj na svi koji nisu rodom iz Sibir.
Ali leskovački superheroji ona ne dotiče svojim prstima koji zbiraju jajca. Oni nosiv tnacke jakne, šetav se bez kapu, pričav s tebe na ulicu po pola sat…

Odakle gi ove moći? – pitaš se dok gledaš ne li su ti prsti pomodreli.

Da bismo odgovorili na ovo pitanje moramo da zakoračimo u drevni Ariljski podrumi (samo pazimo da ne icepimo glavu od plafon). Ovde, u memlu, neprijavljeni radnici vekovima izrađuju remek dela savremenog stvaralaštva – untercigeri. Tehnike izrade su se vremenom menjale, ali je princip ostao isti – radi dok te ne uvati inspekcija. Kad se proces izrade završi, na ruke majstora kapne 20 iljade, a gaće bez PDV kreću na svoj put. Preko Bukovicu i Orlju glavu, po autoput pa do tezgu na leskovački pijac.

Tu, među Armani bodi dukserice i poluplastične čarape, pažljivo bivaju nafrljani razni modeli – podebeli i potanki, beli za svaki dan il svetlo plavi za u gosti, sa ranfle koje presicav krv namenjenu za noge il kežual bez ranflu koji butaš u čarape. Strpljivo čekaju kupce koji se oko nji pogađav za 5 dinara.

A kada se jednom kupiv gubi im se svaki trag. Legenda kaže da, nakon što se donesev od pijac i operev u tri vode, nastavljaju da se spoviraju po šifonjeri i prenose s kolena na koleno. Zato se prvo na kolena icepiv. Međutim, običaj nalaže da se nosiv sve dok se ne napraviv u dronjci.

Tradicija prenosa gaće od dedu na unuci zadržala se do danas. Za tu priliku muški članovi porodice se okupljav oko ognjište podloženo za tu priliku s prerađeno ulje. Dok gi sumpor dioksid ispunjava zenice, najstariji ukućanin započinje obred z brkanje po regali. Kada među svi paždraci nađe jedne kasvetne gaće, iz nji vadi sapunčiki koji su relikviju štitili od moljci. Uz ritualno obrćanje čašku s prošlogodišnji prepek, predaju se najmlađima da im lepršav oko guzicu i štite od mraz.  

Nakon inicijaciju, obdareni strogo čuvaju svoju tajnu. Ko Klark Kent presvukuju se po klozeti i ne javljaju se na devojku za u grad. Samo pažljivi posmatrač mož da primeti da će im se farmerke racepiv kolko su se napele.

Magijsko delovanje kreće da izvire iz gaće nakon svako obukuvanje. U dodiru s kožu pravi se aura koja odbiva ladno i topi sneg pola metar oko nji. Čakre se zagrevav ko ringle, virusi se vatav za glavu.
Neopterećeni s mozak, utrčujev u prvi kafić.

Tamo, ko kriptonit, iz sred sobu na nji počinje da deluje podloženo kube. Na čelo gi izbiva znoj. Guzica se još od vrata okropila. Ono što im je do malopre davalo nadljudske sposobnosti, sad gi tera da izletiv iz kožu. Toplotni udar čeka da obriše patos s nji.

Al gaće ne popuštav, vatra pucketa, a svaku nadu da će se ugasi rasteruje konobar z dve cepanke.

Copyright © Koe Ima Po Grad

коментари

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s